Anna Plana i Josep Font

L’Anna i en Josep viuen a Llessui (Pallars Sobirà), on porten entre els dos una granja d’ovelles. Son pastors i pagesos entregats a la seva feina a la muntanya.

La xolla i el marcatge de les ovelles xisqueta a la vall d'Àssua

Cada estiu l’Anna i el Josep, com altres pastors i pastores de la vall d’Àssua, pugen les ovelles a la muntanya per aprofitar les pastures d’estiu a més de 2000m d’alçada. Abans, però, hi ha dos feines importants a fer: xollar i marcar les ovelles.

La ‘xolla’ (paraula en pallarès que vol dir esquilar) allibera els animals de la llana acumulada durant l’hivern i el fet de marcar-les permet distingir les ovelles de cada casa, ja que a la muntanya s’ajunten diferents ramats en una gran ramada d’uns 5000 caps durant tot l’estiu. Aquestes dues tasques es fan entre finals de maig i mitjans de juny.

La vall d’Àssua és una de les valls de l’Alt Pirineu que millor conserva aquesta tradició ramadera mil·lenària. Un testimoni d’aquesta pràctica està en aquestes marques de pastors/res que representen les diferents casas del poble i de la vall. Aquesta samarreta, redita un model anterior de la marca Xisqueta a on es recull una selecció d’aquestes marques. Moltes cases ja no tenen ramat i les marques ja no estan actives, però si la de Casa Perales, la casa d’en Josep Font.

Pel davant hi ha el ganxo de pastor, tota una icona i símbol d’aquest ofici.

COL·LECCIÓ XISQUETA

Models:
Anna Plana i Josep Font (Casa Perales de Llessui)

Fotografia:
Pepe Camps

Vídeo:
Pepe Camps i Pere Báscones

Producció:
Nòmada Pirineu Republik (David Comella i Pere Báscones)

Agraïments:
A Casa Perales i al grup de Xolladors

COL·LECCIÓ XISQUETA

La marca Xisqueta és el resultat d’un projecte de dinamització local portat a terme per Obrador Xisqueta, una associació sense ànim de lucre del Pallars Sobirà (Alt Pirineu).

Des de Nòmada Pirineu Republik hem establert un vincle de col·laboració per tal d’oferir diferents línies de samarretes que volen donar a conèixer la cultura del pastoralisme i subratllar-ne la seva importància pel nostre medi, societat i cultura.

Més informació sobre la col·lecció Xisqueta:
www.nomadapirineu.com/xisqueta/

Apunta't a la llista d'espera T’informarem quan tinguem de nou el producte en estoc. Si us plau, deixa una adreça de correu electrònic vàlida a continuació.

No fields found, please go to settings & save/reset fields

Desplaça cap amunt