Montse Bacardit 

Llicenciada en biologia en 4 anys de vida urbana a Barcelona capital, però amb les escapades memorables de l’estada Erasmus a Finlàndia i a Galícia pel desastre ecològic del Prestige, es va treslladar a viure al Pirineu per realitzar un dotorat en ecologia i biogeoquímica d’estanys de muntanya a l’Observatori Limnològic dels Pirineus. Nivòloga especialista en predicció d’allaus. Guia de Muntanya AEGM-UIMLA.

L'esperit nòmada d'una investigadora al Pirineu

Recollint mostres d’aigua, sòl, sediment, pluja, neu i organismes durant 7 anys vaig explorar i descobrir precioses valls i muntanyes pirinenques. Al mateix temps, la investigació va posar de manifest que els ecosistemes de muntanya no s’escapen de la contaminació d’elements i substàncies d’origen humà.

Ultimant la tesi doctoral i ja ben establerta a la Val d’Aran, la vall de valls atlàntica tant singular del Pirineu català i al punt mig geogràfic de la serralada, vaig tenir la privilegiada oportunitat d’unir-me a l’equip del centre d’allaus del Conselh Generau d’Aran.

Així que vaig aparcar l’estudi de la química de l’aigua per la física que determina els cristalls de neu i l’estat del manell nival. Amb un objectiu pràctic i aplicat per cada dia de l’hivern: elaborar butlletins i comunicats de perill d’allaus per evitar accidents i fer més segura la vida i l’activitat de les persones.

Foto: Josué Ibáñez 

Foto: Montse Bacardit

Foto: Jordi Gavaldà

I ja compto 10 hiverns fent predicció d’allaus, en als quals també m’he implicat com a formadora en cursos de Seguretat en Terreny d’Allaus en el marc de l’ACNA al Pirineu així com en un parell d’hiverns australs a Xile. Durant aquests anys també he fet diverses escapades a Canadà per aprendre i certificar-me en el programa per a professionals de les allaus de major reconeixement internacional.

I sempre em pregunten, a l’estiu què fas? Com a guia de mitja muntanya condueixo persones i grups en activitats de senderisme interpretatiu i tresc, vetllo per la seguretat i a la vegada intento transmetre tot el meu coneixement per generar valors de consciència, respecte i conservació per i vers la natura i les muntanyes.

Recentment, he tornat a la investigació científica com a tècnica de camp en un projecte de vulnerabilitat climàtica dels boscos de muntanya del CREAF. Una oportunitat que no he deixat escapar ja que el coneixement és bàsic per entendre i actuar amb criteri en un escenari de canvi climàtic irreversible a escala global.

Si el terme “esperit” es refereix a l’ànim, principi o impuls sobre el qual obrem i “nòmada” al sistema de vida de desplaçar-se periòdicament o constantment d’un lloc a un altre, crec que la meva biografia correspon de ple a l’esperit nòmoda que reivindica Nòmada Pirineu Republik, o altrament dit “cul inquiet” com em veuen i em diuen moltes persones que em coneixen ;-D

I malgrat haver recorregut el Pirineu de punta a punta, afortunadament encara queden infinits racons per conèixer i descobrir. I quan ja s’han visitat totes les valls i pujat totes les munanyes, segur que sempre hi ha noves maneres de passar colls, enllaçar carenes i guanyar cims. 

Visca l’esperit nòmada!

Montse Bacardit

Montse Bacardit

Llicenciada en biologia en 4 anys de vida urbana a Barcelona capital, però amb les escapades memorables de l’estada Erasmus a Finlàndia i a Galícia pel desastre ecològic del Prestige, es va treslladar a viure al Pirineu per realitzar un dotorat en ecologia i biogeoquímica d’estanys de muntanya a l’Observatori Limnològic dels Pirineus. Nivòloga especialista en predicció d’allaus. Guia de Muntanya AEGM-UIMLA.

Model:
Montse Bacardit

Fotografia:
Pere Báscones

Vídeo:
Sara Ibañez

Producció:
Nòmada Pirineu Republik (David Comella i Pere Báscones)

Vista des de la vall d’Arties

Com pujar el Montardo?

2833m – Val d’Aran – Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

El Montardo o Montardo d’Aran (també Montarto) és un pic del Pirineus centrals, a la comarca de la Val d’Aran, té una alçada de 2833m. Segurament la més clàssica de les ascensions de la Val d’Aran, Pujar el Montardo ofereix per la banda aranesa un itinerari variat que inclou bosc a la part baixa, estanys durant l’ascens i una pala final enlairada i esvelta. La vista des del cim és immillorable, amb l’Aran estenent-se cap al nord i la part ribagorçana del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici cap al sud.

La via

El Montardo es pot pujar per molts llocs pèro us proposem la via que surt des del pàrquing de les Bordes deth Ressèc i passa pel refugi dera Restanca. L’itinerari més frequentat passa pel coret d’Oelhacrestada i el col de les Pales del Port de Caldes.

Des d’aquest punt es comença a guanyar cota cap al N. El cami està bé tot i que constantment es ramifica, però cal tirar amunt cap al fals pic de Montardo. I es que el que es veu en tot moment no es l’autèntic pic, sinò un turó més gran que hi ha al darrere.

Quan s’arriba al coll ja es veu el cim i només cal planejar del fins al coll que uneix el fals Montardo amb el vertader. Trobareu un vèrtex geodèsic al cim una vista espectacular de la vall d’Arties.

MATERIAL DE CONSULTA

Mapes:

Guies de muntanya:

FITXA TÈCNICA

  • Dificultat
    Alta (depenent també de si és estiu o hivern i de les condicions climatològiques)
  • Desnivell acumulat
    1434m
  • Distància total (anar i tornar)
    14,52 km
  • Punt de sortida / arribada
  • Pont deth Ressèc
  • Altitud màxima
    2.833m

Descobreix el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

L’únic Parc. Nacional de Catalunya, situat al bell mig de la serralada dels Pirineus, amb altituds que oscil·len entre els 1200 i els 3000 metres, està format per un conjunt espectacular de pics esmolats i crestes vertiginoses, boscos frondosos i parts verds, on l’aigua està present en més de 200 llacs i petits estanys.

Més informació
Desplaça cap amunt