Hi ha fites a la vida que ens posen a prova...
Amb la samarreta i la dessuadora de la Pica d’Estats fèiem un tribut a aquesta muntanya emblemàtica de Catalunya i encetàvem al 2020 la col·lecció ‘Cims’. Volem fer d’aquests models uns clàssics i per això els hem tornat a reeditar. Enguany li hem demanat la Míriam Masramon que us els presenti i ens expliqui com pujar la Pica.
Míriam Masramon
Viu a Ainet de Besan, a la Vall Ferrera, la vall del Pallars Sobirà que porta cap a la Pica d’Estats. És una apassionada de la muntanya i el senderisme i ja ha pujat en vàries ocasions, de fet va ser el seu primer cim de 3000m i va fer l’ascensió per la ruta clàssica. Publicista de formació i nascuda a la comarca d’Osona recentment va fer un canvi de vida mudant-se cap al Pirineu.
Models Pica d'Estats
Hi ha fites a la vida que ens posen a prova...
Amb la samarreta i la dessuadora de la Pica d’Estats fèiem un tribut a aquesta muntanya emblemàtica de Catalunya i encetàvem al 2020 la col·lecció ‘Cims’. Volem fer d’aquests models uns clàssics i per això els hem tornat a reeditar. Enguany li hem demanat la Míriam Masramon que us els presenti i ens expliqui com pujar la Pica.
Puja la Pica d'Estats!
La Pica d’Estats, amb 3.143m, és el cim més alt de Catalunya i també un dels més emblemàtics.
Es troba al Pallars Sobirà fent frontera amb la regió francesa de l’Ariège. Tot i que no presenta grans dificultats és un pic exigent a causa del desnivell i la distancia que existeix des del punt de sortida. La ruta clàssica passa pel Refugi Vallferrera i puja pel barranc de Sotllo, els estanys de Sotllo i d’Estats i el port de Sotllo des de on es gaudeix d’un paisatge espectacular de l’Alt Pirineu. Travessat el port es passa al costat francès de la muntanya per guanyar el coll de Riufred, des d’on s’assoleix el cim. El massís té com a pics veïns el pic Verdaguer (3.133m) i la Punta Gabarró (3.114m), amb els quals dibuixa la característica forma de pica de tres cims.
“La seva situació el converteix en una magnífica talaia que ens ofereix vistes increïbles de el Pirineu català i el Pirineu francès més salvatge.”
Per fer la Pica d’Estats és necessari tenir un cert nivell tècnic i de resistència. Alhora és també necessari tenir uns mínims coneixements de muntanyisme i es desaconsella intentar-ho amb una situació climàtica adversa.
Es tracta d’un repte, però assumible, així com també una oportunitat excepcional de descobrir un dels racons del Pirineu català més desconeguts. Fer la via clàssica i dormir al refugi de la Vall Ferrera per tal de sortir a primera hora és l’opció més encertada, ja que permet tenir una experiència de muntanya completa. La Pica es troba al mig del Parc Natural de l’Alt Pirineu i del recent creat Parc Pirinenc de les Nacions.
Models Pica d'Estats
Model:
Míriam Masramon
Fotografia:
Pepe Camps
Vídeo:
Pepe Camps i Pere Báscones
Producció:
Nòmada Pirineu Republik (David Comella i Pere Báscones)
Agraïments:
Llibreria Natura Llibres d’Alins
Pots trobar models de la Pica d’Estats a la Botiga d’Esports Saorte (Sort), a l’oficina del Parc Natural de l’Alt Pirineu (Llavorsí) i a la llibreria Natura Llibres (Alins)
Com pujar la Pica?
Aquí us deixem un mapa per donar-vos una primera idea del que suposa pujar la Pica.
S’arriba al Pàrquing per una pista dels del poble d’Àreu (Pallars Sobirà). El trajecte en cotxe ve a ser una mitja hora (es recomanable un cotxe 4×4 o alt) i depenent de l’època pot estar tancat per la neu (informeu-vos!). Des d’allà comença la ruta clàssica d’uns 10Km fins al cim i de 1.338 m. de desnivell acumulat.
Des del Pàrquing podem accedir en poc temps al Refugi de Vallferrera i des d’allà comença pràcticament l’aventura. A partir d’allà el trajecte comença a pujar i és llarg però memorable perquè es tracta d’una zona de muntanya que conserva encara la seva autenticitat i la seva vessant salvatge. És realment una ascensió de muntanya clàssica que permet descobrir una de les valls més recòndites del Pallars Sobirà.
A mig camí es passen el dos estanys i després comença la pujada cap al Port del Sotllo des d’on es passa a França per atacar el cim per la vessant nord que és la més accessible.
Cal també dir que la Pica és un 3000 (m) que es pot fer juntament amb el Pic Verdaguer, la Punta Gabarró i també -i de manera relativament fàcil- el Pic de Montcalm.
FITXA TÈCNICA
- Dificultat
Alta (depenent també de si és estiu o hivern i de les condicions climatològiques) - Desnivell acumulat
1.338m - Distància total (anar i tornar)
20,4 km
- Altitud mínima
1.805m - Punt de sortida / arribada
Parquing de La Molinassa - Altitud màxima
3.143m
Descobreix el Parc Natural de l'Alt Pirineu i el Parc Pirinenc de les Tres Nacions!
Més informació
Com arribar
Podeu arribar des d’Àreu a la Vall Ferrera (Pallars Sobirà)
On dormir
El millor és dormir al Refugi Vall Ferrera. També teniu opcions d’allotjament a Àreu (càmping, allotjaments rurals, hotels, etc.) i a Alins.
Què cal portar?
Equipament tècnic: roba esportiva adequada pel clima, botes, pals i en època de neu pot ser imprescindible portar grampons, piolet, casc i corda. També és important anar ben equipats amb mòbil, GPS i tenir en compte la previsió de la méteo.
Observacions
És imprescindible seguir el camí balisat. La Pica d’Estats és una de les rutes més concorregudes i el camí és molt evident. Igualment en cas de dubte, sempre buscar l’última fita de referència i reubicar-se per continuar. Si us trobeu en perill o perduts truqueu al telèfon d’emergències 112.