_
COL·LECCIÓ XISQUETA
Previous slide
Next slide

Col·lecció Xisqueta

La marca Xisqueta és el resultat d’un projecte de dinamització local portat a terme per Obrador Xisqueta, una associació sense ànim de lucre del Pallars Sobirà (Alt Pirineu) que neix al 2009 amb l’objectiu de pagar un preu just la llana d’ovelles de raça Xisqueta d’un seguit de pastors i pastores que encara conserven aquesta raça.

Des de sempre Xisqueta ha apostat pel disseny i l’artesania com a via per recuperar el valor de la llana com a matèria prima. Des de Nòmada Pirineu Republik hem establert un vincle de col·laboració per tal d’oferir diferents línies de samarretes que volen donar a conèixer la cultura del pastoralisme i subratllar-ne la seva importància pel nostre medi, societat i cultura.

Més info: www.xisqueta.cat

COMPRA'T LES SAMARRETES xisqueta

MODEL 2021

MODELS 2020

Darreres unitats

Territori Xisqueta

Oficis que es perden...

Cada estiu, a la Vall d’Àssua, els pastors i les pastores dels pobles de Llessui, Estac i Enviny agrupen els seus ramats que han passat tot l’any als pobles de la vall. La ramada, de més de 4.500 ovelles, és la més gran de Catalunya, i si l’ajuntem amb les ramades veïnes de Seurí i Caregue, conformen el conjunt més gran de la cara sud del Pirineu. És a l’estiu quan pugen a la muntanya per aprofitar les pastures d’estiu a uns 2000m d’altitud.

Durant tot l’estiu un pastor contractat per l’agrupació guiarà i cuidarà del ramat amb l’ajuda dels seus gossos pastor. Un cop per setmana, els dissabtes, les propietàries dels diferents ramats pugen a la muntanya per curar els seus animals i segons va passant la temporada, també triar aquelles ovelles que estan a punt de “corderar” i així tenir cura dels corders que van naixent.

L’eina principal durant aquesta jornada de cura és el ganxo. Es tracta d’una eina antiquíssima que compareixen amb altres muntanyes del món, on pastors i pastores, secularment l’han emprat per agafar les ovelles i així poder fer les cures necessàries o les operacions de manipulació que s’escaiguin.

Per identificar les ovelles, aquestes porten pintada a l’esquena una marca que representa la casa d’on ve. L’origen de les marques es perd en el temps. Són icones plenes de simbologia que també trobem arreu del planeta. Símbols icònics que transmeten un llenguatge universal.

Mentre observem el ball dels pastors i les pastores mentre curen, el so de les esquelles és indescriptible i l’impressionant paisatge que s’estén sota l’emblemàtica muntanya del Montsent de Pallars només pot despertar l’esperit de llibertat. El projecte Xisqueta proporciona l’oportunitat de gaudir d’aquesta activitat.

Des de Nòmada Pirineu Republik vam presentar al 2020 dos línies de samarretes basades en aquesta cultura ramadera. Una proposta basada en les marques de pastor que tradicionalment s’han posat a les ovelles per identificar la Casa dels propietaris, i per altra banda, una samarreta amb el ganxo de pastor com a símbol d’un ofici mil·lenari que perdura en el temps. Aquest 2021 hem ajuntat les dues proposte en un sol model de samarreta.

FOTOGRAFIES: PERE BÁSCONES

Apunta't a la llista d'espera T’informarem quan tinguem de nou el producte en estoc. Si us plau, deixa una adreça de correu electrònic vàlida a continuació.
Desplaça cap amunt